
Internet en televisie ontvangen met de snelheid van het licht. Het klinkt alsof dit afkomstig is uit een sciencefictionfilm, maar voor zo’n 2,6 miljoen Nederlandse huishoudens is dit toch de realiteit. Deze huishoudens zijn namelijk aangesloten op het supersnelle glasvezelnetwerk. Steeds meer huishoudens in Nederland krijgen zo’n glasvezelaansluiting. Maar wat is glasvezel nou precies en wat zijn de voordelen ervan? Hoe werkt glasvezel bij internetaanbieders? In deze blog geven we je hier meer informatie over.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is techniek om te internetten. Een glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar van een mens. Die vezel bestaat uit twee speciale soorten glas die gesmolten aan elkaar zijn. Samen vormen deze speciale soorten glas een sterk geheel. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Glasvezel heeft zijn eigen netwerk waarbij data met knipperende lasers wordt uitgewisseld via een glasvezelkabel. Deze data wordt uitgewisseld met de snelheid van het licht. Vanwege de hoge snelheid en bandbreedte is glasvezel het netwerk van vandaag en van de toekomst.
Hoe werkt glasvezel?
Het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel lijkt een beetje op het doorseinen van een morsecode met behulp van een zaklamp. Door de lamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een soort serie aan punten en strepen. Dit zorgt ervoor dat je een boodschap door kan geven in morsecode. Bij glasvezel is dit ook het geval. De digitale informatie (bijvoorbeeld films, mailberichten en websites) wordt verstuurd door een laserlicht. Dat laserlicht wordt op een hele hoge snelheid steeds aan-en uitgeschakeld. Hoe sneller dat aan-en uitschakelen gaat, hoe sneller de informatie verstuurd kan worden.
Voordelen van glasvezel
Snelheid met het licht
Internet via glasvezel is sneller dan welk ander beschikbaar netwerk dat te vinden is in Nederland. Als je een pakket koopt bij een glasvezelaanbieder kun je meestal kiezen tussen de snelheden 100 en 10000 Mbit/s. Deze snelheden liggen al een stuk hoger dan de gemiddelde internetsnelheid via ADSL in Nederland. De maximumsnelheden van glasvezel zijn nog niet bereikt.
Uploaden en downloaden even snel
Bij glasvezel zijn de uploadsnelheid en de downloadsnelheid gelijk. Het versturen of lezen van informatie op het internet gaat dus even snel. Bij de normale kabel is dit anders. Daarop is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid. Dat betekent dat het langer duurt om een filmpje om het internet te zetten (uploaden) dan een filmpje te downloaden. Kijk of dit ook daadwerkelijk past binnen uw profiel of dat dit overbodig is.
Stabiel internet
De glasvezelverbinding waarmee altijd wordt geadverteerd is geen valse belofte. De snelheid die wordt beloofd wordt ook daadwerkelijk behaald. De Glasvezelverbinding heeft een stabiel netwerk en is daardoor ook het meest betrouwbaar. Verder hebben zowel je buren of zaken zoals elektriciteitskabels of weersomstandigheden, geen invloed op het verstoren van je internet.
Conclusie
In Nederland krijgen steeds meer huishoudens toegang tot het glasvezelnetwerk. Via glasvezel ontvangen huishoudens razendsnel internet, telefonie en televisie. Digitale informatie wordt met behulp van laserlicht door de flinterdunne vezels gestuurd.