Wat zijn de meest voorkomende cyberbedreigingen?

In het huidgie tijdperk wordt bijna alles digitaal gedaan, zelfs de meest belangrijke zaken zoals grote bedragen overmaken. Maar op het internet zijn er heel veel risico’s, je kunt namelijk zo een virus oppakken door op een valse e-mail te klikken. Maar wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende cyberbedreigingen? Hieronder geven we je een paar voorbeelden van de meest voorkomende cyberbedreigingen.

Phising

Een van de meest voorkomende cyberbedreigingen is phising. Zoals we het net al er over hadden in de inleiding zijn er oplichters die proberen via e-mails, sms’jes of social media je persoonlijke gegevens of andere gegevens te stelen. Ze proberen zich dan meestal voor te doen als een bekend bedrijf, bijvoorbeeld een post bedrijf, ze zeggen dan dat je geld moet betalen omdat anders je pakketje niet aankomt of je krijgt een valse track en trace waarbij je je gegevens moet invullen, waar ze vervolgens mee vandoor gaan.

Identiteit

Sommige proberen ook met je identiteit aan de haal te gaan, stuur daarom nooit zomaar foto’s door van je identiteitskaart en vul geen gegevens van je identiteitskaart die gevoelige informatie bevatten zoals je Burgerservicenummer. 

Wachtwoorden

Niet sterke wachtwoorden zijn ook vaak het slachtoffer van een aanval met hackers. Ze hebben een programma die je wachtwoord kan zien te kraken, mits dit een niet al te moeilijk wachtwoord is. Beveilig daarom je wachtwoord extra goed door ook nog een tweestapsverificatie aan te zetten.

Ransomware

Bij ransomware is er iemand binnen je computer gekomen en zorgt er dan voor dat al je bestanden versleuteld worden waardoor je er zelf niet meer bij kan. Om weer toegang te krijgen tot je bestanden moet je aan deze mensen dan geld betalen, een meestal is dit niet zo’n klein beetje geld ook. Dit gebeurd meestal doordat je op iets klikt in een verdachte e-mail. Mocht je voor je bedrijf nog extra beveiliging willen op het gebied van cybersecurity, zoek dan eens op “ict bedrijf rotterdam”.

Omdat we zoveel dingen online doen is het extra belangrijk dat we rekening houden met de gevaren die zich daar schuil houden. Zo zijn er mensen die aan phising doen, ze doen zich voor als een bekend bedrijf en proberen via een e-mail of sms jouw gegevens te krijgen. Ook identiteitsfraude komt voor waarbij iemand met jou identiteit er vandoor gaat. Zorg voor sterke wachtwoorden en klik niet op verdachte links in de e-mail om je te beschermen tegen ransomware.