Dropbox

Overal bij je belangrijke bestanden kunnen met Dropbox.

Een van de fijnste tools van de laatste tijd vind ik toch wel mijn Dropbox. Voor wie het nog niet kent, Dropbox is een online opslagmedium, waar je na het aanmaken van een gratis account standaard 2 gigabyte aan bestanden en mappen kunt opslaan. Het grote voordeel van Dropbox boven bijvoorbeeld Ubuntu-One is dat de software van Dropbox op elke pc, server en smartphone kan worden geïnstalleerd en je dus overal en altijd toegang hebt tot je belangrijkste bestanden. Je hoeft hiervoor niet steeds online te zijn, want de bestanden worden ook lokaal op je pc of MAC opgeslagen en elke wijziging die je doorvoert, of bestand wat je toevoegt wordt netjes gesynchroniseerd met je online bestanden, zodra je online bent.

Ook heb je de mogelijkheid om bestanden te delen met anderen, door bijvoorbeeld foto’s in een publieke map op te slaan en de link van deze map door te geven aan je vrienden en familie.

Sinds ik de gratis Dropbox app ook op mijn iPad en iPhone heb draaien heb ik ontdekt dat veel andere apps ook de mogelijkheid bieden om back ups en/of andere data op te slaan in je Dropbox mappen. Ik gebruik het o.a. in combinatie met DropVox, een voice memo app, JotNot, een documentenscanner en mijn Documents-To-Go app. Zelfs als de harde schijf van mijn iMac het begeeft, mijn iPhone gestolen wordt of mijn notebook van het werk van de trap valt, mijn belangrijke bestanden blijven veilig opgeborgen in de Cloud.

Voor zware gebruikers kun je ook extra opslag bijkopen, maar voor huis-, tuin- en keukengebruik is die 2Gb voorlopig voldoende.
Kortom: een absolute aanrader!