Wachtwoord crisis

Het is weer zo ver; wachtwoordcrisis!

Voor de zoveelste keer mag ik op tientallen websites mijn wachtwoorden gaan veranderen. De aanleiding deze keer is het hacken van de Smulweb.nl database. Nu hoor ik je denken: gerenommeerde websites slaan toch nooit wachtwoorden op zonder versleuteling? FOUT!

Het blijkt dat de beheerder(s) van de Smulweb.nl website alle inloggegevens van een kleine 1.000.000 (lees:miljoen!!) mensen die ooit een receptje hebben gezocht of gepost onversleuteld werden bewaard in hun database. Na ontdekking van deze inbraak heeft Smulweb de accounts geblokkeerd, dus niemand kan onder mijn account inloggen op de website. Laat ik nou absoluut niet wakker liggen van het feit dat een kwaadaardige hacker met mijn gegevens inlogt op de website van Smulweb, echter de vette adder onder het digitale gras is dat ik voor vele websites, blogs en forums hetzelfde wachtwoord gebruik. Ik weet het: Stom! Mijn hersenen zijn echter niet in staat om tientallen inloggegevens te onthouden van alle websites die ik wel eens bezoek. Ik ben daarin waarschijnlijk niet uniek helaas, dus de gevolgen van de inbraak bij het slecht beveiligde Smulweb kan veel ernstigere gevolgen hebben dan je in eerste instantie zou denken.

Voor iedereen die ooit een account heeft aangemaakt op smulweb.nl en dezelfde inloggegevens ook gebruikt voor bijvoorbeeld zijn webmail, msn, Facebook, Hyves, forums en noem maar op, geldt dus: overal je wachtwoord veranderen!

Sinds dit laatste akkefietje heb ik nu voor elke website waar ik een inlog account heb een uniek wachtwoord ingevoerd. Hoe ik dat dan onthou……..

Heel eenvoudig! Ik hoef slechts een enkele letter- en cijfercombinatie te onthouden en deze combinatie plak ik aan de naam van de website. Zo heb ik voor elke site dus een uniek wachtwoord en hoef toch maar een enkele code te onthouden.

Dit zorgt er in ieder geval voor dat wanneer de volgende database met onbeveiligde inlog gegevens wordt gehacked je niet weer al je andere wachtwoorden hoeft aan te passen en dat je minder snel met jouw gegevens wordt ingelogd op andere websites, met mogelijk vervelender gevolgen.