WiFi optimaliseren

Heeft u thuis een WiFi netwerk, maar werkt deze niet naar behoren? Of heeft u WiFi in uw bedrijfspand en klagen uw medewerkers en klanten over de trage internetsnelheid? Helaas komt het maar al te vaak voor dat het WiFi netwerk niet goed is ingericht en daarom voor problemen zorgt. Veel mensen en bedrijven zijn afhankelijk van snel en betrouwbaar internet. Werknemers horen over snel internet te kunnen beschikken en kassasystemen zouden niet uit moeten vallen. Ook thuis moet u die video binnen no time kunnen streamen. Gelukkig kunt u een aantal dingen doen om de WiFi snelheid te optimaliseren.

WiFi optimaliseren? Controleer eerst het modem

Het WiFi signaal zoekt zijn weg vanaf het modem naar ontvangende apparaten als een laptop of een smartphone. Deze weg is meestal niet vrij van obstakels. Muren en verdiepingen vormen een belemmering voor het signaal en vertragen zo de snelheid. Een veelgemaakte fout is het modem in een afgesloten kast te plaatsen. Het modem moet het signaal vrij kunnen verspreiden en hoort in een open ruimte te staan. Let ook op andere elektrische apparaten in de omgeving, ook deze kunnen het signaal belemmeren. Als u dan toch bezig bent met het modem te verplaatsen, kunt u ook eens kijken wat het effect is wanneer u de modem reset. Soms geeft het simpelweg resetten van het modem al een verbetering van de internetsnelheid.

Internetsnelheid optimaliseren

Het gebruik van WiFi versterker is een mogelijke oplossing om ook op grotere afstand van de router internet te gebruiken. Een WiFi versterker heet ook wel een WiFi repeater, omdat het apparaatje het signaal herhaalt. Het bereik wordt zo vergoot, maar aan de manier waarop het apparaatje werkt kleven ook nadelen. Een versterker kan niet ‘multitasken’ en kan dus niet het signaal ontvangen, versterken en doorsturen tegelijkertijd. Het is dus niet de beste manier om uw draadloos internet te optimaliseren. De internetsnelheid is vaak lang niet altijd toereikend en behoorlijk onbetrouwbaar.

Controleer de frequentieband

De radiosignalen van WiFi worden meestal verstuurd over de 2,4 gigahertz frequentie. Veel van uw buren gebruiken waarschijnlijk dezelfde frequentie wat zorgt voor overbelasting van de frequentieband. Switchen naar de 5 gigahertz frequentieband kan een goede oplossing bieden voor het optimaliseren van de WiFi. De 5 GHZ frequentieband biedt sneller internet. Goed om te weten is dat de golflengte van het signaal korter is, wat het gevoeliger maakt voor obstakels als plafonds en muren. Het bereik van de 5 GHZ frequentieband is daarom kleiner.

WiFi optimaliseren binnen uw bedrijf

Een veelvoorkomend probleem binnen bedrijven is de hoeveelheid gebruikers die tegelijkertijd op internet willen. Door uw WiFi verbinding te laten doormeten achterhaald u het probleem. De capaciteit en dekking van het netwerk zijn essentiële elementen in uw WiFi netwerk. Een specialist kan dit exact voor u in kaart brengen. Zo kunt u uw dekking optimaliseren door te bepalen hoeveel accespoints u nodig heeft en deze op de juiste locaties te plaatsen. Met een gedegen onderzoek en goed ontwerp van het WiFi netwerk heeft u snel en betrouwbaar internet. Zo kan uw bedrijf probleemloos doordraaien en voorkomt u klachten van klanten en werknemers.